Od 16.11. do 19.11. se konal druhý ročník Podzimního astronomického soustředění na hvězdárně Oldřicha Kotíka ve Ždánicích. Letos jsme využili státního svátku 17. listopadu a získali jsme tak naprosto unikátní prodloužený víkend na jihomoravské hvězdárně, která před pár lety vstala jako fénix z popela.

Jak tomu už na podzim bývá, počasí bylo nevyzpytatelné a lovili jsme každou díru mracích, kdy jsme mohli namířit dalekohledy na noční oblohu. Noční obloha je ve Ždánicích velmi dobrá, světelného znečištění je málo a lampy v okolí hvězdárny lze dokonce vypnout, což jsme velmi ocenili. V mezičase jsme hráli karetní a deskové hry, sledovali start Starship v přímém přenosu a nemohla chybět ani stavba raket Mydlin, které účastníci Astronomického tábora dobře znají. Zbývající volné chvíle vyplnila procházka Ždánickým lesem a pořady v planetáriu.

Všichni jsme si celou akci moc užili a těšíme se na další ročník. Za pomoc s organizací a technikou děkujeme Muzeu Vysočiny Jihlava. Za organizaci děkujeme všem táborovým vedoucím, dále děkujeme městu Ždánice za poskytnutí prostor na hvězdárně a v neposlední řadě jmenovitě Ing. Karlovi Trutnovskému, řediteli Ždánické hvězdárny, jehož ochota a nadšení dokonale dokreslily atmosféru celého pobytu.