On-line přednáška Dr. Petra Dvořáka: Temná hmota a ještě temnější energie

image credit: ESA

Vědecko-populární přednáška se věnuje astrofyzikálnímu fenoménu, o kterém toho jako lidstvo bohužel zatím víme jen velmi málo: temná hmota a temná energie. V posledních desetiletích se však povedlo nasbírat velké množství empirických dat, která nám v současnosti umožňují tvorbu velmi sofistikovaných numerických simulací, díky kterým si můžeme vytvářet představu o tom, jak temná hmota a temná energie ovlivňují náš Vesmír a jak ovlivňují formování struktur v něm. Pojďme se společně na tuto fascinující cestu poznání vypravit a “osvětlit” si tuto temnotu.

Ing. Petr Dvořák, Ph.D. je vědecký pracovník a vysokoškolský pedagog působící ve Středoevropském technologickém institutu CEITEC a na FSI Vysokého učení technického v Brně. Vedle výzkumu v oblasti nanotechnologií se věnuje popularizaci přírodních věd, zejména pak astronomie a astrofyziky. Petr Dvořák je členem Jihlavské astronomické společnosti a České astronomické společnosti.

Přednáška je pořádána Jihlavskou astronomickou společností, Pobočkou Vysočina České astronomické společnosti a Muzeem Vysočiny Jihlava.

Online živé vysílání: 29. prosince 2020, od 17:00 hod. (YT kanál Jihlavské astronomické společnosti)