Přednáška Bc. Mirka Dočekala: Polární záře ve Švédsku

Astronom Mirek Dočekal z Hvězdárny a planetária v Brně a také náš kolega z Jihlavské astronomické společnosti 20. dubna 2017 v Jihlavě přednášel o expedici za pozorováním polárních září.

Abstrakt: Tmou nekonečně dlouhých a strašidelně mrazivých zimních nocí severního Švédska prosvěcuje velkolepé a dechberoucí světelné divadlo. Uklidňující doklad toho, že Slunce stále existuje, stále svítí a i nejdelší a nejkrásnější noc jednou skončí. Astronomicko-cestopisná přednáška o expedici do Skandinávie za pozorováním polárních září.

Bc. Mirek Dočekal vystudoval astrofyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně a nyní působí jako odborný pracovník na Hvězdárně a planetáriu v Brně. Krom jiného též dlouhodobě aktivně působí v Jihlavské astronomické společnosti a také v Pobočce Vysočina České astronomické společnosti. Zabývá se astrofotografií a je aktivním cestovatelem.

Přednášku spolupořádala Jihlavská astronomická společnost, Pobočka Vysočina České astronomické společnosti a Muzeum Vysočiny Jihlava.