Se zájmem jsem si přečetl článek Instantních astronomických novin (Volby 2008 vs. světelné znečištění) o světelném znečištění, konkrétně obsahující odpovědi politiků z jednotlivých politických stran. Kromě toho, že jde o článek, pod nímž se dá očekávat flame ve stylu Novinek.cz, se od podobného průzkumu nedá očekávat nic nového. Navíc někteří politici si dokonce dovolili neodpovědět! I kdyby odpověděli, jejich odpovědi jsou nadmíru očekávatelné. Jelikož se v místě mého trvalého bydliště volby do senátu nekonaly, nemohl jsem si podobný průzkum udělat. U voleb do krajských zastupitelstev podobné dotazy nemají smysl. Pokusím se zeptat několika imaginárních politiků, kteří kandidují v mém imaginárním obvodu. Ti možná rozšíří mé obzory. Odpověď mi přišla od všech.
Astronom: měl bych dotaz. Co byste udělal z pozice senátora se světelným znečištěním?

Ing. Josef Bohatý (ODS)

Ano, o světelném znečištění jsem slyšel. Rád bych zde podotkl, že jde o zcela stejný mýtus jako globální oteplování. Sami vědci v tom nemají jasno. Podívejte, byl jsem minulý měsíc, samozřejmě pracovně, v Las Vegas a jeli jsme s přáteli do pouště. Opravdu, ale opravdu jsem si tam žádného světelného znečištění nevšiml. Nemůžete přeci z několika lamp, které vám stojí před domem, vyvozovat, že se zjasňuje celá planeta.

Pavel Korytný (ČSSD)

Světelné znečištění je typický příklad, jak ODS pohrdá svými voliči. Je přeci nad Slunce jasné, že světelné znečištění existuje a naši voliči si to uvědomují a svůj názor jasně vyjádřili v posledních volbách. Myslím, že teď už se konečně panu Topolánkovi rozsvítí a odstoupí. Slibuji svým voličům, že zrušíme nejen poplatky u lékaře a zestátníme nemocnice, ale zcela zrušíme světelné znečistění a podobnou legislativu prosadíme i na půdě Evropského parlamentu. Myslím, že další zákon rády schválí a přivítají i ostatní evropské socialistické strany.

Petr Žabička, MBA, DIS (SZ)

Světelné znečistění se plně dotýká naší agendy. Je naprosto pochopitelné, že příroda si takové lidské pohrdání nezaslouží. Učiníme všechny právní kroky k omezení tohoto barbarství. Jedním z kroků je prosazování alternativních zdrojů energie. Elektřina prostě bude tak drahá, že si obce zkrátka nebudou moci veřejné osvětlení vůbec dovolit. Co se týká nasvícených bilboardů, máme spočítáno, a z těch čísel opravdu mrazí, že do nich ročně narazí 367 899 365 much, 237 543 sov, 139 675 vrabců a 4 podnapilí poslanci vracející se ze sjezdu naší strany.

Marian Svěcený (KDU-ČSL)

Jako malý jsem se díval na oblohu a měl jsem pocit, jako bych byl blíž Bohu. Proto vaše snažení velice oceňuji. Pohled na oblohu plnou hvězd je zcela v souladu s vyšším záměrem a my ho budeme prosazovat, ať budeme ve vládě s kýmkoli. A teď mě omluvte. Jdu se vyzpovídat. Jeden volič mě obvinil, že jsem porušil 11 bodů z desatera, tak se jdu zeptal našeho otce, jestli je to vůbec možné.

RSDr. Josef Sebral (KSČM)

Tak u nás na schůzi jsme vzpomínali, jaká byla dřív vobloha. To se s dneškem nedá vůbec srovnat. Vůbec všechno bylo tak nějak lacinější a lidi byli vůbec lepší. My jsme se třeba scházeli každý pátek v kulturním domě, že jo. To jsme pak zpívali vždycky až do rána. Někdy mezi nás přišli i hoši z PS VB s heligonkou. Ti mladí dneska nemají k ničemu úctu. Zajímají je jen ty mobily, co maj na sobě a místo aby raději dělali nějakou poctivou práci, tak serfujou po těch internetech. Jsou voblnutý těma nadnárodníma koncernama, který tam teďka za městem svítěj jak ten vánoční stromeček. Taky jsme si na schůzi odhlasovali, že se tim světelnym znečištěním budeme zabývat. Máme to jako druhý bod na pořadu schůze, hned po minutě ticha za členy, který nás od posledně opustili.

Mgr. Jaroslav Bezcenný (nezávislý kandidát)

Kdysi jsem chodil do astronomického kroužku, tak přesně vím, o čem mluvíte. Ano všechno je to výsledek zcela zablokované politické situace. Ty dvě nejsilnější strany se de facto dohodli na rozdělení moci a střídají se u koryt. Proto politika potřebuje novou krev, svěží vítr, který se rázně vypořádá s tím klientelismem, korupcí, které je dnešní politika plná. Dají-li mi ve volbách voliči svůj hlas, slibuji, že nebude ani klientelismus, ani korupce, ani světelné znečistění.

Pánové, děkuji vám za odpovědi. Konečně mám jasno.