Tisková zpráva: Planetka 32294 ZAJONC

Jedna z objevených planetek byla pojmenována na počest doc. RNDr. Iva Zajonce, CSc., člena Jihlavské astronomické společnosti.
Planetku objevili astronomové Mgr. Peter Kušnirák a Mgr. Petr Pravec Ph.D. 26. srpna 2000 pomocí 0,65m teleskopu ondřejovské observatoře Astronomického ústavu Akademie věd ČR, v.v.i. Těleso bylo původně označeno pouze kódem 2000 QN9. Na konci března 2008 však Mezinárodní astronomická unie (IAU) dle návrhu objevitelů schválila pojmenování tělesa dle doc. Zajonce. Stávající a již definitivní označení planetky je (32294) Zajonc, přičemž číslo (32294) je katalogový kód. Iniciativa o pojmenování tohoto tělesa vzešla od členů Jihlavské astronomické společnosti.
Planetka (32294) Zajonc obíhá po mírně výstředné elipse ve střední vzdálenosti přibližně 393 601 857 km od Slunce, nachází se tedy v oblasti mezi Marsem a Jupiterem. Jeden oběh kolem Slunce planetce trvá 1558,8 dne, tedy přibližně 4,27 let. Rovina oběhu planetky je k rovině oběhu Země skloněna asi o 12,8°. Těleso je pozorovatelné pouze pomocí větších astronomických přístrojů. Jeho fyzické rozměry dosud nebyly zjištěny. dráha planetky (32294) Zajonc ve sluneční soustavě Jihlavská astronomická
Součástí návrhu na pojmenování planetky musí být i tzv. citace. Jedná se o stručné odůvodnění pro pojmenování v anglickém jazyce. V případě planetky (32294) Zajonc citaci podle podkladů Jihlavské astronomické společnosti sestavil RNDr. Jiří Grygar, CSc.

Původní citace:
Czech zoologist and amateur astronomer Ivo Zajonc (b. 1933) spent most of his professional life in Slovakia, where he served for 35 years as chair of the Nitra branch of the Slovak Union of Amateur Astronomers. A member of the Jihlava Astronomical Society, he was also elected an honorary fellow of the Slovak Astronomical Society.
doc. RNDr. Ivo Zajonc, CSc.

Ivo Zajonc se narodil 27. června 1933 v Přerově. V roce 1956 absolvoval Přírodovědeckou fakultu brněnské univerzity v oboru zoologie a ekologie. Posléze se přestěhoval na Slovensko, kde působil na Zemědělské univerzitě v Nitře, nejprve jako odborný asistent, později jako vedoucí katedry zoologie. Zabýval se faunou a ekologií červů a některých druhů much. Pedagogické působení na univerzitě v roce 1974 ukončil jeho nevyhovující politický profil. Následně pracoval jako odborný pracovník Ústavu chovu a šlechtění drůbeže, později jako pracovník Výzkumného ústavu živočišné výroby. Doc. Zajonc se celý život věnuje astronomii. Krom přibližně dvou set odborných prací z oblasti zoologie je autorem i nesčetného množství článků a publikací o astronomii a astronomické technice. Třicet pět let vedl nitranskou pobočku Slovenského svazu amatérských astronomů (SSAA). Je čestným členem Slovenské astronomické společnosti. V roce 2004 se společně se manželkou Antonií přestěhoval do Jihlavy, kde se stal členem Jihlavské astronomické společnosti.

Podrobnosti o planetce (32294) Zajonc jsou k dispozici na internetových internetových stránkách NASA – JPL: http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=zajonc;orb=1;cov=0;log=0#orb Další informace na https://www.jiast.cz, případně na e-mailu: info@jiast.cz.

Miloš Podařil,
Jihlavská astronomická společnost
e-mail: podaril@jiast.cz