Tisková zpráva: Výstava Konec světa s oblohou

13.11.2012 | Miloš Podařil

V historii lidstva již bylo předpovězeno nesčetné množství konců světa. Žádná z předpovědí se nenaplnila. Přesto je mnoho lidí stále ochotno znovu a znovu uvěřit novým a stále absurdnějším předpovědím dalších a dalších konců světa. Důkazem může být například zřejmě nejaktuálnější předpověď uváděná v kontextu s koncem dlouhého počtu Mayského kalendáře.

Velmi často se pozornost tzv. „předpovídačů konců světa“ obrací k obloze. Ve skutečnosti je naše planeta poměrně bezpečným místem. Pravděpodobnost kosmické katastrofy, jež by měla za následek vyhubení lidstva, je prakticky nulová. Přesto existuje hned celá řada kosmických jevů a objektů, které jisté nebezpečí za jistých okolností představovat opravdu mohou.

Výstava „Konec světa s oblohou“ některé z potenciálně nebezpečných kosmických jevů a objektů s jistou dávkou nadsázky představuje. Základem výstavy jsou snímky pořízené největšími světovými dalekohledy a kosmickými sondami.

Společná tisková zpráva Jihlavské astronomické společnosti a Muzea Vysočiny Jihlava.

Konec světa s oblohou

Image credit: NASA/JPL-Caltech