Tisková zpráva: Pozorování přechodu Venuše před Sluncem 6. 6. 2012

29.5.2012 | Miloš Podařil

6. června roku 2012 nastane při východu Slunce mimořádný astronomický jev. Planeta Venuše bude přecházet před slunečním diskem. Tento jev jsme mohli naposledy pozorovat 8. června roku 2004. Po letošním přechodu se úkaz znovu zopakuje až 11. prosince roku 2117.

Přechody Venuše před slunečním diskem nastávají s železnou pravidelností v poněkud složitější periodě. Vždy dva po sobě jdoucí přechody od sebe dělí přesně osm let. Dvojice osmiletých přechodů pak střídavě odděluje pauza dlouhá více než 121 a 105 roků. Řada posloupnosti přechodů Venuše před Sluncem vyjádřená v rocích tedy vypadá následovně: 8 – 121 – 8 - 105 – 8 – 121 – 8 – 105 a tak dále.

Veškeré astronomické informace o jevu přináší web České astronomické společnosti.

O historických souvislostech se můžete dočíst například v článku Cook a cesta za Venuší v překladu Ondřeje Janovského.

Nadcházející přechod Venuše narušuje nepříznivé natočení planety Země, neboť jev začíná v době, kdy je Slunce při pozorování z České republiky ještě hluboko pod obzorem. Poté, co Slunce 6. června 2012 vyjde nad obzor, planeta Venuše se již bude před něj promítat.

S postupem času bude Slunce vystopovat výš nad obzor a Venuše bude pozvolna ustupovat.

Časový harmonogram úkazu

Východ Slunce (pro Jihlavu): 4:53 SELČ
Třetí kontakt (pro Jihlavu): 6:37 SELČ – Venuše začne vycházet ze slunečního disku
Čtvrtý kontakt (pro Jihlavu): 6:55 SELČ – konec úkazu.

Budete-li chtít jev pozorovat na vlastní oči, je nutné vyhledat stanoviště, odkud je nerušený výhled na severovýchod, neboť celý jev proběhne velice nízko nad obzorem. V žádném případě nepodceňte ani bezpečnost. Při pozorování dalekohledem je nezbytně nutné použít profesionální sluneční filtry připevněné k objektivu dalekohledu. Začerněná sklíčka, sluneční brýle, CD disky nebo diskety v žádném případě nestačí. Je třeba si uvědomit, že pohled do Slunce může vážně a trvale poškodit zrak. Všem zájemcům proto lze doporučit navštívit veřejné pozorování na některé z hvězdáren.

Jihlavská astronomická společnost u příležitosti tohoto jevu uspořádá mimořádné pozorování, které proběhne na vyhlídkové terase brány Matky Boží (Věžní 1, Jihlava). Začátek pozorování 4:30 SELČ, konec pozorování 7:00 SELČ. Podmínkou je jasná obloha.

Na Vysočině pozorování úkazu pořádá i třebíčská hvězdárna, jejíž dalekohledy budou připraveny na lokalitě Strážná hora v Třebíči.