Tisková zpráva: 50 let kosmické éry

27.8.2007 | Redakce jiast.cz

Ve druhé polovině roku 2007 uplyne přesně 50 let od startu vůbec první umělé družice Země – Sputnik 1. Jihlavská astronomická společnost u příležitosti tohoto výročí připravila výstavu Padesát let kosmické éry

Návštěvníci výstavy se mohou těšit na dvě desítky velkoformátových plakátů, které budou seznamovat s minulostí, současností i budoucností kosmonautiky. Výstava bude zároveň součástí mezinárodního Světového kosmického týdne. Výstava bude zahájena vernisáží, jejíž součástí bude i přednáška Ing. Tomáše Přibyla nazvaná Úchvatné okamžiky kosmické historie. Bude malou procházkou největších úspěchů a nezdarů světové kosmonautiky za posledních padesát let. Seznámí posluchače s okamžiky, kdy byla světová kosmonautika na titulních stranách novin – ať v dobrém nebo negativním slova smyslu.

Vernisáž výstavy s přednáškou proběhne na bráně Matky Boží v Jihlavě (Věžní 1) v úterý 4. září od 18:00 hod. Výstava bude veřejnosti otevřena 5. – 29. září 2007, vždy v úterý, středu a čtvrtek od 10:00 hod. do 17:00 hod, dále pak v sobotu a neděli od 10:00 hod. do 13:00 hod. a od 14:00 hod. do 18:00 hod. Zájemci si expozici mohou prohlédnout též při pravidelných astronomických pozorováních, která na bráně Matky Boží probíhají vždy v pondělí od 20:30 hod. Pohlídku výstavy lze též domluvit mimo veřejné termíny na adrese info@jiat.cz, nebo na tel.: 728 880 930.

Ing. Tomáš Přibyl (*1975) je český publicista, autor literatury faktu a odborník v oblasti bezpečnosti informačních technologií. Spolupracuje s desítkami organizací, např. s Českou kosmickou kanceláří. Publikoval téměř 3000 článků v novinách a časopisech v Česku i v zahraničí. Za publicistickou a žurnalistickou činnost v oblasti kosmonautiky získal v roce 2002 prestižní Cenu města Brna jako její nejmladší laureát v historii.V roce 1998 absolvoval kosmonautický výcvik v Belgii a Německu v rámci mezinárodního projektu West In Space. Je autorem mnoha knih o kosmonautice (Smrt měla jméno Challenger, Příběh stanice Mir, Den, kdy se nevrátila Columbia aj.). Vlastní největší sbírku podpisů kosmonautů ve střední Evropě.

Výstavu zapůjčila Hvězdárna Prostějov, příspěvková organizace

Miroslav Viktora