Mars velký jako Měsíc? Jistě, vždy v srpnu…

Již několik let se vždy začátkem srpna začnou množit spamové maily, které informují o fantastickém přiblížení Marsu k Zemi. I letos se zprávy o neuvěřitelně “velkém” Marsu v našich emailových schránkách opět objevily. Zpráva vypadá přibližně následovně:

“Planeta Mars bude nejjasnější na noční obloze počínaje srpnem. Bude tak veliký jako měsíc za úplňku – pouhým okem. Toto bude nejpříznivější 27. 8., kdy se Mars přiblíží do vzdálenosti 31.65 mil od Země. Určitě se dívejte na oblohu 27. 8. v 12:30 v noci. Bude to vypadat tak, jako že Země má dva měsíce. Příště se Mars přiblíží tak těsně až v roce 2287. Poděl se tímhle s tvými přáteli, protože nikdy během dnešního života to nebude už možno vidět znovu.”

Přirozeně se jedná pouze o “hoax”, ze kterého se postupem času stal oblíbený evergreen, resp. řetězový email, kterému snad chybí už jen závěrečná věta: “Pokud tuto zprávu do deseti minut nepošleš dalším 65 649 lidem, už nikdy neochutnáš vepřový řízek…”.

Zpráva o rekordním přiblížení Marsu dost možná vznikla velmi nešťastným překladem z angličtiny. Svou roli dozajista sehrál i jakýsi “redakční šotek”, který ze zprávy vygumoval několik nul.

Původní zpráva (pravděpodobně některého z britských sdělovacích prostředků) totiž informovala o přiblížení Marsu k Zemi v létě 2003. To se také odehrálo. Zemi tehdy od Marsu dělilo přibližně 56 000 000 km, což je vskutku rekordní přiblížení. Mnozí si dozajista vzpomenou na tzv. Marsománii, při které hvězdárny praskaly ve švech, protože davy nadšenců lačnících po pozorování rudé planety nebraly konce.

Autora původní britské zprávy pravděpodobně vůbec nenapadlo, že by jeho krátký text mohl mít životnost více než rok, proto zřejmě do zprávy vůbec nenapsat letopočet “2003″. Druhou variantou je, že tehdy zdánlivě nepodstatná informace o letopočtu vypadla až při překladu do češtiny. Ať už letopočet chybí z jakéhokoliv důvodu, jeho absence v každém případě způsobila každoroční srpnové návraty stále stejné fámy.

Poněkud kuriózní je i informace o vzdálenosti Marsu. Zpráva informuje o vzdálenosti mezi Zemí a Marsem, která by měla být pouhých 31.65 mil. 1 míle (námořní) odpovídá cca. 1,8 kilometrům. Pak by tedy Mars měl být od Země vzdálen zhruba 56,97 km, což znamená, že by měl ještě brázdit zemskou atmosféru. Pozornému čtenáři jistě neunikla zajímavá shoda okolností. Zatímco v roce 2003 byl Mars vzdálen přibližně 56 milionů km, ve zprávě se píše, že vzdálenosti bude 56,9 km. Další záhada je tedy vyřešena. Původní text tak mohl dost možná informovat o vzdálenosti 31.65 milionů mil, což se již k očím českého čtenáře (patrně díky nepříliš zdatnému překladateli) již nedostalo.

V roce 2003 sice Mars svou září dominoval večerní obloze, nicméně tvrzení o srovnatelné jasnosti (nebo velikosti) s Měsícem se skutečností již nemá nic společného a je jen výplodem fantazie neznalého překladatele (možná i autora) textu.

Pokud tedy budete 27. srpna hledět na oblohu (třeba právě ve 12:30 v noci 🙂 a Mars o velikosti Měsíce neuvidíte, nezoufejte. Příští rok v srpnu jistě budete mít další příležitost (!), resp. je dost pravděpodobné, že hoax o Marsu o velikosti Měsíce obdržíte znovu. Je totiž nesmrtelný.