Jihlavská astronomická společnost má nový binar 25 x 100

Jihlavská astronomická společnost na přelomu dubna a května letošního roku rozšířila své přístrojové vybavení o nový astronomický binokulár Omegon Giant 25×100. Jedná se o velmi světelný dalekohled, který umožňuje pozorování oběma očima.

Tělo dalekohledu tvoří dvojice čočkových dalekohledů, každý s průměrem objektivu 100mm. Při základní konfiguraci přístroj zvětšuje 25krát.
Mezi hlavní přednosti dalekohledu patří zejména velmi široké zorné pole a jeho vysoká světelnost, což jsou podstatné parametry pro pozorování rozsáhlých mlhovin a hvězdokup. Neopomenutelnou výhodou je i vysoká mobilnost přístroje.

Jihlavská astronomická společnost bude nový binokulár využívat zejména pro výjezdová pozorování mimo Jihlavu (tedy zejména pro pozorování na letních dětských táborech a dalších akcích).

Zájemcům o astronomická pozorování však bude přístroj k dispozici i při pravidelných astronomických pozorováních na jihlavské bráně Matky Boží, která probíhají každé pondělí po setmění.

Jihlavská astronomická společnost krom nového binokuláru aktuálně pro veřejná pozorování oblohy využívá velký digitálně naváděný dalekohled Schmidt-Cassegrain s průměrem objektivu 300mm a starší zrcadlový dalekohledem s průměrem objektivu 250mm na tzv. dobsobnově montáži.
Pravidelná pozorování pro veřejnost jsou od roku 2003 připravována každé pondělí po setmění (v květnu od 21:00 hod) na vyhlídkové terase jihlavské brány Matky Boží. Jihlavská astronomická společnost usiluje i o zřízení pevného astronomického stanoviště v podobě hvězdárny, které v Jihlavě citelně schází.
 
Nový přístroj byl pořízen díky finančním prostředkům, které nezištně poskytli členové Jihlavské astronomické společnosti.